- Mahdotonta! sanoi epäilys.
- Vaarallista! sanoi pelko.
- Turhaa! sanoi järki.
- Yritä kuitenkin, kuiskasi sydän. ♥

sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Kadonneen jäljillä UK

Katsoin juuri jakson Kadonneen jäljillä UK:sta, jossa tällä kertaa etsittiin kahden aikuisen naisen biologisia äitejä. Ennakkoon ajattelin itkeväni varmasti ihan hillittömästi koko ohjelman ajan. Yritin kuvitella minkälaista olisi tavata Kerttu...en kyennyt siihen. Vaikka miten yritin niin en pystynyt kuvittelemaan mitään - ensimmäinen kerta varmaan kun aivoni lyövät tyhjää ja mielikuvitus menee lakkoon.

Kuten Kerttu sanoi Pelastakaa Lapset ry:n virkailijalle kesällä, että minua ei ole hänelle, ei häntäkään ole minulle. Ei ollenkaan. Hän on vain henkilö, joka on kohdellut kaltoin sisaruksiani. Haluaisin silti nähdä hänet, saada kasvot sille möykylle jollaisena hän mielessäni esiintyy. Tuulipukuinen möykky, jollaisena hän oli eräässä valokuvassa 90-luvun alusta. Selkä köyryssä, hiukset laittamatta, asento sellainen kuin istuisi tupakka ja pullo kourassa (joita en nähnyt kun oli selin kameraan). Jotenkin masentava möykky.

Tämän illan jaksossa oli kuitenkin paljon asioita, jotka herättivät ajatuksia ja siksi tulinkin heti kirjoittamaan niitä ylös tänne blogiin.

Ensinnäkin sanottiin, että olisi mukava näyttää joltain ja tietää onko olemassa joku samannäköinen kuin itse on. Tiedän tunteen! Aina, niin kauan kuin muistan, olen miettinyt miksi en näytä samalta kuin vanhempani ja sitten kun sain tietää miksi en näytä heiltä halusin tietää näyttänkö joltain muulta ja näyttääkö joku muu minulta. Näyttää! Sitä tunnetta ei voi kuvailla, sen tietää vain henkilö, joka kokee tätä samaa. Miten mahtavalta se on kun voi valokuvista katsoa ja huomata muistuttavansa biologista mummoaan kasvon piirteiltään, minun korkea otsani löytyy mm. enoltani ja leukani sekä nenäni on samanlainen kuin veljelläni! Se on uskomatonta.

Toisekseen pelättiin, että mitä jos biologinen synnyttäjä ei haluakaan tavata; sydän murtuisi. Minä en älynnyt edes miettiä asiaa. Minulle tuli täytenä tyrmäyksenä Kertun ilmoitus PeLalle, ettei halua ikinä nähdä tai kuulla minusta mitään; olen ollut hänelle kuollut 29v eikä kukaan hänen suvustaan myöskään tiedä minusta. Minua ei ole. Minulla ei kylläkään sydän murtunut mutta olihan se vähän kuin isku vasten kasvoja. Onnekseni sisarukseni, molemmat veljeni ja toinen sisaristani ovat ottaneet minut vastaan. Minulle riittää kun saan kuulua heidän elämiinsä, edes osittain. Kerttua minä en tarvitse, häntä ei ole olemassa minun maailmassani.

Kolmanneksi ohjelmassa sanottiin, että hankalinta on ollut kun ei tiedä. Ei tiedä onko synnyttäjä ajatellut lasta vai sulkiko pois kokonaan. Minäkin mietin kesällä, että varmaan Kerttu on minua ajatellut ja kirjoitin hänelle kirjeen. Kerroin kirjeessä, että minulla on ollut hyvä elämä ja lapsuus sekä mitä teen sillä hetkellä. Ajattelin, että häntä ehkä kiinnostaa; kuka nyt antaa lapsensa pois eikä mieti millainen hänen elämänsä on ollut ja toivoo, että lapsen elämä olisi ollut hyvä. Väärin. Eipä ne kaikki möykyt moista mieti. Niin miettii vain naiset, jotka rakkaudesta lasta kohtaan antavat tämän pois parempaan elämään, ei suinkaan itsekkyydestä kärsivät henkilöt joiden ainoa tunnettu ehkäisykeino on joko lapsen hylkääminen omille vanhemmilleen, adoptointi tai abortti. Mahdollisuuksia muunkinlaiseen toki on 80- ja 90-luvuilla jo ollut. En edes viitsi mennä siihen, että jos on osannut sitä itseään harrastaa niin toki on osannut myös käyttää ehkäisyä... ellei ole ollut välinpitämätön.

Neljäntenä pisti korvaan lausahdus, jonka juontaja sanoi. "Nainen, joka synnytti sinut, tulee pitämään sinua täydellisenä." Voi miten  herttaista, voi miten romanttista. Voi mitä satua. Nainen, joka sinut synnytti, on vain se, joka sinut synnytti. Se, joka sinua pitää täydellisenä on Äiti. Synnyttäneisyys ei todellakaan tee naisesta äitiä, se voi tehdä naisesta välinpitämättömän typeryksen, halvan makkaran, jonka pää ei ymmärrä tekojensa seurauksia tai sydän ei jaksa miettiä 9 kk jälkeistä tulosta. Mutta. Mikäli näin ei olisi, ei olisi myöskään minun ihania, rakkaita sisaruksiani. Tai veljeni ihania lapsia, jotka ovat minulle äärettömän tärkeitä. Siltikään en osaa ajatella möykyn tilalle ihmistä, naista saati äitiä.

Viides asia pisti rintaan, kirjaimellisesti. Toinen naisista, pikkusiskon löytänyt, oli aina luullut olleensa salattu asia. Ei ollut ollut, kaikki olivat tienneet hänestä ja pikkusiskonsa oli unelmoinut päivästä, jona hän kohtaisi sisarensa. Tunsin pistoksen, kateuden ehkä... minäkin olisin halunnut olla olemassa, tiedossa sisaruksilleni. Veljeni oli jossain vuosia sitten nähnyt nimeni Iida Emilian, mutta kuvitellut sen kuuluvan enonsa mahdolliselle lehtolapselle tai olevan vain kirjausvirhe. Surullista, olisimme voineet tuntea toisemme jo kauemmin jos minusta olisi tiedetty perheen piirissä. Mietin myös sitä, miten mukava olisi ollut jos mummoni, sekä biologinen mummoni olisivat voineet tavata toisensa. Mummoni on kuollut pari vuotta sitten, joten se on jo myöhäistä. Onneksi biologinen mummoni on vielä hyvässä kunnossa ja haluaa tutustua minuun kuten minäkin häneen.

Kuudes huomio, joka pisti kyyneleeni virtaamaan oli se, kun siskonsa löytänyt nainen sanoi saaneensa pikkusisareltaan kirjeen, jossa kirjoittaa naisen kuuluvan perheeseen. Hän sanoi, olevansa otettu kun pikkusisar kirjoitti hänen kuuluvan "perheeseen" eikä puhunut "heidän perheestään", kuin nainen olisi ulkopuolelta siihen tuleva henkilö. Tiesin tunteen, en unohda ikinä sitä tunnetta kun veljeni pisti minulle viestin, jossa luki "Hei sisko!". Se lämmittää edelleen ja varmasti elämäni loppuun saakka. Minäkin olen sisko, en vain joku nainen, joka sanoo olevansa sisarpuoli.


13 kommenttia:

  1. Katsoin saman ohjelman, ja mietin samansuuntaisia asioita...
    Elämä ei tosiaankaan aina ole ihan noin yksinkertaista, meidänkin pojan tapauksessa, on kovin epätodennäköistä että hänen bio äiti tulee tapaamaan poikaamme... Elämä menee välillä niin, ei se aina ole niin yksinkertaista...
    Mietin sitä miltä minusta tuntuu kun poikani sitten joskus lähtee selvittämään sukulaisiaan... Kuinka toivonkaan että hänet otetaan hyvin vastaan... Samalla toivon myös että meidät, mieheni ja minut otetaan vastaan avoimin sylin...
    Ajatus siitä että lapsellani olisi suku joka ei halua tietää meistä mitään, on vain pari astetta helpompi asia kuin jos he eivät haluaisi tietää pojasta mitään...
    hmm... ymmärtääköhän kukaan tosta mitään?

    No, mulla on vielä "muutama" vuosi aikaa ennen kuin etsintä tulee ajankohtaiseksi... Me ollaan vasta päästy siihen vaiheeseen että pojan mielestä on ihan tosi naurettavaa että hän olisi koskaan ollut kenenkään vatsassa, sitä ei ole koskaan tapahtunut...

    VastaaPoista
  2. Minä ymmärrän, ja se on varmasti pojallesi myös tärkeää, että biosuku ottaa hänen vanhempansa vastaan. Minusta on hienoa, että aloitat valmistelun jo nyt tuohon aikaan kun poikasi kiinnostuu juuristaan. Valmistautumista se varmasti vaatii ja silti se tullee kuin salama taivaalta. Muista sitten, että olette poikasi vanhempia vaikka mikä olisi. Turha mustasukkaisuus ja kateus on turhaa, poikasi rakastaa teitä aivan samoin kuin nyt vaikka rakastaisi myös biosukuaan.

    Se kaipaus on jotain sellaista, mihin ketään vanhempia ei missään voida kouluttaa ja saattaa satuttaa vaikkei siihen ole mitään syytä. Olen huomannut tämän omien vanhempien kohdalla; ymmärrys ei riitä siihen, että haluan tutustua ja rakastaa myös juuriani; poislukien Kertun joka ei ole minulle mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos Kerttu ei ole sinulle mitään, niin miksi sitten edes puhut siitä? Kaksinaismoralistista touhua sanon mä.
      "Pikkusiskos" kärsii. Haluutsä sitä sille vai ootsä tosiaan niin sydämetön että annat sen vähitellen turtua ajatukseen siitä, että sillä ei ole oikeastaan paikkaa missään?
      Tunnen sen tosi hyvin ja voin kertoo että siitä näkee nykyään ettei kaikki ole hyvin. Sä olet osasyy siihen. Se ei tahdo, että puhut noin lapselliseen sävyyn sen äidistä. Ja tiedoksesi, Kerttu on paras äiti mitä pikkusiskos tai monikaan sen kavereistaan tietää. Se ymmärtää eikä pelkää sanoa omaa mielipidettään ja kannustaa meitä nuoria, ja harvoin tuomitsee täysin.Semmosii aikusii ei oo ihan nurkan takana, ja aika moni kattoo Kerttua ylöspäin. Mä olisin ainkin ylpee, että mun äiti olis tuollanen.

      Poista
    2. joo se on hanakka kommentoimaan mutta menee oman veljensä edessä sanattomaksi kun tulee puhetta pankkilainasta. menee myös sanattomaksi jos kysyt siltä että montako lasta olet kasvattanut? niin ehkä yhden heh heh meitäpä on toistaiseksi viisi saa nähdä perunkirjotuksissa että siinäkö kaikki on nimittäin liian pitkiä tyhjiä välejä.

      Poista
  3. Jos se kerta on niin hyvä äiti, niin onhän hällä paikka missä olla! Minä kirjoitan juuri siitä, mitä itse tunnen, en mitä pikkusisko tai muu tuntee. Voi olla, että Kerrtu nykyään on ok ihminen, mutta kuten olen hyvin monesti sanonut, minä tunnen hänet vain papereiden valossa ja niissä häne ei niin hyvä ihminen ole. Toki haluaisin tietää millainen hän on nykyään, mutta kuten olen senkin monesti kertonut niin Kerttu ei itse halua tutustua minuun, joten joudun nojautumaan vain menneeseen kirjattuihin tietoihin mm. sosiaalitoimiston papereihin.

    Kaksinaismoralismista en kyllä puhuisi. Olen onnellinen, jos pikkusiskollani on ollut hyvät vanhemmat ja hyvä äiti. Sitä hän ei ihan kaikille lapsilleen ole ollut, ikävä kyllä. En voi olla heidän puolestaan onnellinen, vaikka pikkusiskon puolesta olenkin. Totuus on julmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tai sit voisit vaikka miettiä välillä, että mitä kirjotat. hakisit vaikka uusia ulottuvuuksia tai jotain, etkä kuulostais aina tollaselle kukkahattutädille joka on ah-niin-ihana ja haluaa kaikille pelkkää hyvää, ja SILTIKIN haukkuu suorastaa kerttua. ja edelleen, jos kerttu ei oo sulle mitään, niin ei sun siitä tarviis puhuakaan.

      miettisit pikkusiskoos välillä, kun tiiät kuitenkin että se näitä välillä lukee.

      Poista
  4. Täytyy sanoa että kaikki kaksinaismoralismin piirteet täyttyvät tälläisessä todella katkerassa tilityksessä.
    Huomaa että sinulla ei ole omaa harkinta tai suodatuskykyä asioihin vaan kerrot kaiken sisarustesi ja Kertun menneisyydestä kuin olisit itse sitä ollut kokemassa. Todella ala-arvoista ja harkitsematonta. Oletko sattunut ajattelemaan millaiseen jumalan arvoon itsesi asetat arvostellessasi muita ja oletko itse virheetön kun tunnet olevasi oikeutettu tuohon arvosteluun.

    Miten voit kirjoittaa että kaikki "sisaruksesi" ovat KÄRSINEET kertusta? vai onko tämäkin muutaman sukulaisilta kuullun perusteella arvioitua ja sinun itse päättämää faktaa? Olet todella itsekäs ja lapsellinen.

    Ja kuten yllä lukeekin jo, mieti mitä kirjoitat, myös pikkusiskosi vuoksi !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei vaan ANONYYMI jos sua hirvittää nää kommentit niin ÄLÄ käy täällä. jutut ovat valitettavasti tosia tuo veera on ainut jolla todella on ollut molemmat vanhemmat. jos et usko niin kysy siltä hyvä sydämmiseltä kertulta jonka sinä tunnet. MINÄ EN

      Poista
  5. Äidit ei ole koskaan samanlaisia kaikille lapsilleen, vaan jokainen lapsi saa äidistään erilaisen kuvan ja erilaisen kohtelun. Itselläni on kyllä ollut hyvinkin onnellinen tilanne, että äiti on parhaansa mukaan yrittänyt olla hyvä äiti meille molemmille lapsille. Siitä huolimatta ajoittain esiintyy sisarkateutta ja välillä äiti on toisen mielestä hirveä ja toisen mielestä ihana. Ja päinvastoin. Ja me ollaan sentään aikusia akkoja jo molemmat. Kuitenkin on äitejä, jotka eivät omien henkilökohtaisten ongelmiensa vuoksi tavalla tai toisella pysty turvaamaan lapsen kehitystä ja kasvua ja laiminlyövät lapsiaan. Tämän takia meillä on huostaanottojärjestelmä. On paljon perheitä, joista on pelastettu osa lapsista, mutta joistain lapsista (yleensä nuorimmista) äiti pystyykin huolehtimaan. Kukaan lapsi, joka on saanut edes kohtuulliset kasvun edellytykset kotonaan (ja aika moni sellainenkin jota on laiminlyöty pahasti) ei pysty pitämään äitiään pahana ja julmana. Ihmisellä on luontainen tarve rakastaa perhettään ehdottomasti ja puolustaa sitä viimeiseen saakka, vaikka se ei aina sitä ansaitsisikaan. Muut kuin äitinsä hylkäämäksi tulleet eivät voi täysin ymmärtää miltä se tuntuu eikä muut kuin lapsensa hylkäävä äiti voi tietää mitä se häneltä on vaatinut. Äidinvaistoon kuuluu lapsensa suojeleminen ja sen vastaisesti toimiminen on minusta luonnotonta. On hyvä, jos äiti on edes yhdelle lapselle kyennyt suomaan osan siitä rakkaudesta, mitä kaikki muutkin lapsensa olisivat ansainneet, mutta se ei valitettavasti poista sitä tuskaa mitä äidin laiminlyöminen on osalle lapsista aiheuttanut.

    VastaaPoista
  6. Katkeruutta ja huomion hakemista nää adoptoidun kirjoitukset ovat. Pettynyt kun biologinen äiti ei ottanutkaan avosylin vastaan.

    VastaaPoista
  7. No ohhoh, tämmösestä jutusta en tiennytkään.

    VastaaPoista
  8. Pakko sanoa, että tätähän ei ole kenelläkään pakko lukea. Jokaisella on kuitenkin oikeus purkaa tuntojaan ja jakaa elämäänsä oman näkemyksensä mukaisesti. Aika harva pystyy objektiivisesti arvioimaan tilanteita, joihin itse on jollain tavalla osallisena ja jokaisella on oikeus "arvostella" ja huomioida ympäristöään sekä kokemuksiaan ihan vapaasti. Millaisessa maailmassa me elettäisiin, jos ei kokemiaan vääryyksiä saisi tuoda julki?

    VastaaPoista
  9. Aika raakoja kommentteja heitelty ihmiselle joka kirjoittaa omasta elämästään ja tunteistaan näinkin avoimesti.
    Itse olen isäni hylkäämä 34v nainen ja joka päivä tuntuu vain raskaammalta kun ei voi kysyä miksi.
    Voimia elämääsi Iida

    VastaaPoista

Mikäli haluat kirjoittaa minulle suoraan voit tehdä sen osoitteeseen iida.maalahti@gmail.com